Att tänka på när du jämför mobilabonnemang

man som håller i mobiltelefon

Utbudet av mobiloperatörer i Sverige är idag relativt stort och det finns många val för dig som söker efter ett billigt mobilabonnemang. Att utvärdera och jämföra mobilabonnemang kan dock vara aningen komplicerat.

För att kunna genomföra en värdefull jämförelse av mobilabonnemang är det viktigt att du är medveten om vilka potentiella skillnader det finns. Så här tittar vi på de primära skillnaderna mellan olika mobilabonnemang och hur du bör tänka när du beslutar dig vilket abonnemang du ska teckna.

Priser för mobilabonnemang

Priset är så klart väldigt viktigt när du jämför mobilabonnemang. Det är dock viktigt att vara medveten om vad det är som styr priset. I stort sett alla mobilabonnemang erbjuder idag fria samtal och SMS inom Sverige. Så istället för samtal är det mängden data som ingår som är den primära faktorn som styr priset. Det är därför viktigt att du är medveten om hur mycket data det är du behöver varje månad. Väljer du ett mobilabonnemang där det ingår mer data än du behöver kommer du faktiskt betala för något som du inte behöver. 

Väljer du däremot ett riktigt billigt mobilabonnemang ingår det i regel väldigt lite data. Risken är då att det kan bli nödvändigt att köpa till extra data vissa månader. Att köpa till extra data till ett mindre abonnemang kan tyvärr bli dyrt.

Så när det gäller priser för mobilabonnemang idag gäller det att primärt jämföra priset för mängden data och ha en bra uppfattning kring hur mycket data du faktiskt behöver.

Rabatter och kampanjer

Utöver det ordinarie priset på mobilabonnemanget är det rekommenderat att jämföra eventuella rabatter och kampanjer. Många operatörer har exempelvis specifika mobilabonnemang för studenter och seniorer. Rent funktionellt är det sällan några skillnader på dessa abonnemang i jämförelse med ordinarie abonnemang. Istället får du vanligtvis ett rabatterat pris på mängden data som ingår. Så om du är en student eller senior kan det finnas goda skäl att kontrollera eventuella rabatter. Som förälder är det också möjligt att teckna mobilabonnemang till ditt barn med extra förmånliga villkor hos vissa mobiloperatörer.

När du jämför priser på mobilabonnemang kommer du att mötas av lockande kampanjpriser från många mobiloperatörer. Inte sällan kan du få en rabatt under en tidsbegränsad period. Självfallet är detta bra men glöm inte att jämföra abonnemangens ordinarie pris. Vissa billiga mobilabonnemang blir nämligen betydligt dyrare efter att den initiala kampanjperioden löpt ut.

Utlandssamtal

För det flesta billiga mobilabonnemang ingår fria samtal och SMS. Det är dock viktigt att vara medveten om att detta gäller så länge det är inom Sverige. Ringer du mycket till utlandet kan det vara värt att kontrollera prislistor för utlandssamtal. Här kan det faktiskt finnas betydande skillnader i pris mellan olika mobiloperatörer och abonnemang.

Mobilnät och täckning

Oavsett pris och övriga villkor är det svårt att tro att du kommer bli nöjd med ditt nya mobilabonnemang om du inte har bra täckning. Glöm därför inte att kontrollera täckningskartor för det mobilnät som operatören använder. Visst kommer de flesta ha grundläggande täckning men det kan finnas stora skillnader när det exempelvis gäller utbyggnaden av nät för 5G.

Kundtjänst

Oavsett tjänst kan det vara bra att kontrollera vilken kundtjänst som erbjuds. Många av de mobiloperatörer som erbjuder riktigt billiga mobilabonnemang har tyvärr en begränsad kundtjänst. Exempelvis är det vanligt att de inte erbjuder support över telefon. Istället får du förlita dig på information som finns på deras webbplats och en eventuell chat. Så glöm inte att granska vad som erbjuds gällande kundtjänst och ta gärna några minuter för kontrollera mobiloperatörens omdömen.

Funktioner och villkor

Slutligen kan det finnas goda anledningar till att kontrollera diverse funktionalitet som ingår innan du väljer abonnemang. Några exempel:

  • Spara surf – Vissa mobiloperatörer erbjuder en funktion som vanligtvis kallas för att spara surf. Det innebär att du kan spara data som du inte använder en viss månad. Det är dock inte alla operatörer som erbjuder denna funktion och villkoren kan också skilja sig åt en hel del
  • Kostnadskontroll – Många operatörer erbjuder någon form av kostnadskontroll. Detta innebär att du kan välja att spärra viss funktionalitet som kostar extra pengar, exempelvis utlandssamtal och roaming. Detta kan vara en mycket användbar funktion om du vill hitta ett billigt mobilabonnemang till ditt barn. Det kan även fungera som ytterligare ett säkerhetsnät om din telefon skulle drabbas av skadlig programvara eller annat fuffens som kan använda ovanligt mycket data som i slutändan kan kosta dig dyrt.
  • App – Vissa mobiloperatörer har en app där du kan administrera mycket av ditt mobilabonnemang. Dock inte alla. Om de har en app kan också funktionaliteten som ingår variera en hel del och det kan därför vara värt att kontrollera kundomdömen av just appen.
  • 5G – Att 5G är framtiden kan vi nog vara överens om. Det är dock viktigt att påpeka att visa så kallade lågprisoperatörer inte ger dig tillgång till deras 5G-nät på deras billigaste mobilabonnemang idag. Detta kommer dock antagligen att ändras i framtiden.

Utöver funktionalitet rekommenderas även att du kontrollerar villkoren för mobilabonnemanget. De flesta operatörer erbjuder idag mobilabonnemang helt utan uppsägnings- och bindningstider. Det finns dock undantag. Har du dessutom tecknat till ett kampanjpris kan det finnas goda anledningar att kontrollera villkoren som gäller för den aktuella kampanjen.

Nu har du förhoppningsvis fått lite tips kring hur du kan gå tillväga när du jämför mobilabonnemang.

Lycka till!