Beter sig din telefon konstigt? 3 tecken på virus eller skadlig programvara

Din mobiltelefon säger ganska mycket om dig. Den innehåller stora mängder personlig information, bland annat kontakter, bilder, videor, konversationshistorik, BankID och inloggningsuppgifter till sociala medier. Vi förlitar oss på våra smartphones för att utföra många dagliga aktiviteter, både för jobbrelaterade saker och privata. För att skydda sin integritet är det därför viktigt att hålla telefonen säker. En telefon som blivit hackad är ett värdefullt pris för en cyberbrottsling och kan innebära att man förlorar pengar, konton eller att personlig information läcks.

I följande artikel går vi igenom hur du kan motverka virus och skydda din telefon mot skadlig kod. Säkerhet är ett ämne som blir viktigare i takt med att samhället digitaliseras. Just telefonen befinner sig också i en unik position eftersom samhällstrender pekar på att den framöver kommer att bli en allt mer central del av vardagen för gemene man. Låt oss nu ta en titt på hur du kan upptäcka och motverka virus på din enhet.

Dålig prestanda

Ett potentiellt tecken på att din telefon har virus eller skadlig programvara är att den är långsammare än vanligt eller att den helt plötsligt har sämre prestanda. Att telefonen blir långsammare när man utför tyngre uppgifter är ingenting konstigt, men om prestandan universellt försämras oberoende av vad du gör, är risken att du har ett spionprogram eller någon sorts skadlig programvara som körs i bakgrunden. Lyckligtvis är detta enkelt att upptäcka och går ofta snabbt att åtgärda. Allt du behöver göra är att analysera enhetens program och ta bort det som tar upp mer av systemresurserna än vad det borde.

Oväntade omstarter

Bortsett från automatiska uppdateringar, bör du vara på din vakt om din telefon gör saker av sig självt. Om telefonen startar om utan anledning, öppnar applikationer utan att du tryckt på dem eller gör andra saker utan mänsklig input, kan det vara så att enheten fjärrkontrolleras av en hacker. Så länge telefonen är påslagen kan en person med fjärrkontroll och administrativa behörigheter göra i princip vad som helst. För att åtgärda detta kan du prova att avinstallera applikationer du tror ligger bakom problemet, men det bästa du kan göra är nog att fabriksåterställa enheten.

Hög användning av mobildata

En hackers huvudmål är att komma åt känsliga data och utnyttja dem för egen vinning. Data kan antingen säljas eller på annat sätt användas för illasinnade syften. I de flesta fall måste en hacker infiltrera enheten på distans, vilket innebär att internet på något sätt måste användas. Detta kan leda till ökad dataanvändning. Om en hacker vill komma åt dina bilder och enbart kan komma åt mobiltelefonen på distans, måste de ju överföras via nätet. Bilder kan bli ganska stora och ett sådant angrepp skulle därför bli ganska synligt. I telefonens inställningar kan du enkelt få översikt över din dataanvändning. Men om du vill ha ännu mer kontroll finns det speciella applikationer som erbjuder ytterligare funktionalitet. Tyvärr finns det metoder en skicklig hacker kan ta till för att dölja sin aktivitet, men dataanvändningen är ändå värt att hålla ett öga på.

Så ser du till att din telefon inte får virus

Till en början kan det kännas jobbigt att alltid behöva tänka på säkerheten, men efter ett tag kommer det naturligt. Det finns några enkla åtgärder som vem som helst kan vidta för att markant öka sin säkerhet.

  • Tryck inte på alla länkar du ser. Om du får en länk från en okänd person eller ser en länk som verkar konstig, bör du undvika den. Länkar kan ibland leda till skadliga hemsidor som stjäl information eller infekterar din enhet med virus.
  • Använd ett VPN. Moderna VPN-tjänster döljer inte bara din IP-adress utan många kommer också med ytterligare skydd som hindrar dig från att ladda ned skadlig programvara från skumma hemsidor. Genom att använda ett VPN kan du maskera din plats och således vara anonym när du surfar. Du kan använda ett VPN i Sverige och få det att se ut som att du befinner dig i till exempel USA. Detta ökar integriteten på nätet och skyddar dig från angrepp.
  • Ladda enbart ner program från pålitliga källor. När det kommer till Android och iPhone är det ganska omständligt att ladda ned applikationer från icke-verifierade källor, så för det mesta är det inget större problem. Däremot har det funnits fall då skadlig programvara tagit sig igenom verifikationsprocessen på Google Play Store och iOS App Store, så se till att läsa recensioner och kolla hur applikationen använder din data innan du installerar den.

Så tar du bort ett virus från din telefon

Om du upptäcker att din iPhone eller Android-enhet har virus, finns det några olika åtgärder du kan vidta för att lösa problemet. Först och främst bör du överväga att ladda ner ett antivirusprogram. Dessa verktyg kan hjälpa till att upptäcka befintliga virus och skadlig kod. När virus upptäcks av ett antivirusprogram får man ofta utförlig information om viruset och hur man kan gå tillväga för att ta bort det. Oftast får man välja mellan alternativen att sätta programmet i karantän eller helt och hållet ta bort det.

Om antivirusprogrammet inte upptäcker någonting och du ändå är övertygad om att du har skadlig programvara på enheten, gör då en grundlig undersökning av ditt appbibliotek för att säkerställa att det faktiskt är du som har laddat ner alla applikationer och att de är legitima. Genom att ta bort alla okända applikationer eliminerar du många potentiella risker. Om detta inte fungerar kan man behöva fabriksåterställa enheten. Se då till att säkerhetskopiera viktiga dokument och filer först.