Pluto TV Sverige | Komplett guide till utbud & funktioner

Pluto TV

Har du hört talas om Pluto TV? Det är en streamingtjänst som funnits ända sen 2013 men inte letat sig in på den svenska marknaden förrän på senare tid. I denna artikel kommer vi att ge dig en komplett översikt av tjänsten.

Vad är Pluto TV?

Pluto TV är en streamingtjänst som funnits ända sedan 2013, men då endast på den amerikanska marknaden. Vid lansering så hade man ett partnerskap med ViacomCBS som idag ägs av det amerikanska medieföretaget Paramount Global. 

Är Pluto TV tillgängligt i Sverige?

Ja. Pluto TV lanserades i Sverige redan 2019 men har inte riktigt fått något fäste förrän på senare tid. Tjänsten är nu fullt tillgänglig i Sverige och den erbjuder även svenskt innehåll, till exempel Lyxfällan. Du behöver inte någon VPN eller liknande för att komma åt innehållet.

Är Pluto TV gratis?

Ja. Tjänsten är helt gratis och finansieras till fullo av annonsering i form av reklamavbrott. Pluto TV kräver heller ingen registrering. Enligt företaget själv så satsar man på att ha mindre och kortare reklamavbrott än vad traditionell TV har.

Man kan ju ställa sig lite skeptisk till tjänster som denna, det vore ju inte första gången en gratistjänst lovar “lite” reklam. Men efter att vi har testat denna tjänst under några dagar så verkar det faktiskt stämma. Reklamavbrotten är relativt korta och dyker upp ungefär 2-4 gånger timme, vilket inte blir alltför störande när man till exempel kollar på serier. Vi verkar inte heller vara ensamma om att tycka att reklamen hålls på en rimlig nivå. Pluto TV har nämligen växt ganska rejält, i maj 2022 så kunde Paramount rapportera att tjänsten har växt från 5 miljoner användare år 2016 till över 54 miljoner användare. Här bör man även ha i åtanke att man expanderat till fler marknader under denna tid.

Hur funkar det?

Med nuvarande upplägg så erbjuder Pluto TV i två olika format. Det ena liknar linjär TV och det andra kan liknas vid andra tjänster, tänk Netflix eller Disney+. Det ena formatet heter “Live TV” och det andra “On Demand” Vi går igenom båda formaten var för sig.

Live TV – Pluto TV’s tablå

I detta format så fungerar tjänsten ungefär som vanlig linjär TV. Den stora skillnaden är att kanalerna oftast består av ett program per kanal. Ett exempel på kanalen för Lyxfällan så sänds alltså bara Lyxfällan – avsnitt efter avsnitt och det byts inte till något att program. Så, ett program per “kanal”. Det finns dock undantag som “Comedy Central” där olika program ligger i tablån. Se bild på tablån nedan:

Pluto TV Live TV tablå

Avsnitten ligger då i en tablå och sänds på utsatt tid och du kan inte hoppa mellan avsnitten. 

On Demand

Detta format funkar precis som andra vanliga streamingtjänster. Du får en översikt över hela deras “On Demand-utbud” och kan välja fritt mellan filmer och serier. Här kan du hoppa mellan avsnitt som du vill – räkna dock med att reklamen spelas klart innan ditt byte tar effekt. När vi testade det så kändes det som att man inte fick någon bekräftelse på att man valt ett nytt avsnitt eller film på grund av att reklamen bara fortsatte spelas. Här hade man gärna fått förtydliga med en liten text, t.ex “Det nya avsnittet spelas upp efter reklamen”. Detta format känns ganska bra, även jämfört med andra tjänster. Det som kan störa är att navigeringen kan kännas lite buggig ibland. Ibland kan man försöka byta avsnitt utan att det händer något. Se bild på en liten del av utbudet på On Demand:

Pluto TV On Demand utbud

Vilka kanaler finns på Pluto TV?

Pluto TV erbjuder inte rena TV-kanaler på traditionellt vis. Som vi nämnde tidigare i artikeln så består alltså majoriteten av “kanalerna” av löpande säsonger av enskilda serier eller program, till exempel Lyxfällan. Kanalerna finns i formatet “Live TV” och sänds och därför efter en tablå på utsatt tid. Det finns vissa undantag, t.ex kanalen “Mat” där sänds olika matrelaterade program som exempelvis “The F Word” och “Hell’s Kitchen” med Gordon Ramsay. Ett exempel vi stötte på som dock kan räknas som en “vanlig kanal” är Comedy Central. 

Så laddar du hem och installerar Pluto TV appen

En av sakerna som Pluto TV verkligen lyckats med är hur enkelt det är att komma igång med tjänsten. Ingen registrering krävs och du är igång på någon minut. Ingen reklam innan du sätter igång heller. Om du vill testa appen på en mobil enhet så behöver du bara ladda hem appen, installera den och du är klar. Nedan hittar du länkar för både iOS och Android.

Vill du kolla från en dator så behöver du bara besöka deras hemsida och köra igång.

Funkar Pluto TV på Chromecast och Apple TV?

Ja, tjänsten fungerar utmärkt på både Apple TV och Chromecast. 

Vi testade själva appen på en Apple TV 4 och var igång på under 2 minuter utan att ha kollat in appen förut. Du behöver endast besöka App Store som vanligt och söka efter Pluto TV och ladda hem som vilken annan app som helst. Här krävs heller ingen registrering eller något konto för att komma igång. 

För Chromecast gör du precis som du skulle gjort med Netflix eller andra streamingtjänster. Ladda hem appen till din enhet, se till att vara ansluten till Wi-Fi och sedan är det bara att köra igång castingen som vanligt. Här krävs heller ingen registrering.

Pluto TV’s utbud

Utbudet är relativt bra. En stor anledning till detta är att för den nordiska marknaden så har Pluto TV ett partnerskap med ViaPlay Group AB. Tidigare känt som Nordic Entertainment Group. I och med detta partnerskap så ersatte den Pluto TV den tidigare tjänsten “Viafree”. Detta skedde den 18 maj 2022. Med andra ord så kan du förvänta dig samma utbud som Viafree erbjöd, plus lite till. I dagsläget är kanalerna indelade i dessa 17 kategorier:

 • Rekommenderat (Featured)
 • Nyheter på Pluto TV
 • God Jul (Tillfällig)
 • Filmer
 • Crime
 • Paranormal
 • Underhållning
 • Reality
 • Serier
 • Livsstil
 • Mat
 • Dokumentär
 • Motor
 • Sport & Gaming
 • Musik
 • Nyheter
 • Barn

Allt som allt så upplevs det som en bra tjänst och den kan rekommenderas. Den funkar utmärkt som ett komplement (eller för sig själv) till andra streamingtjänster. Dock så finns det saker att jobba med sett till användarvänlighet, men det kommer nog med tiden. Ett stort plus är att man i och med partnerskapet med Viaplay kan erbjuda stora titlar sett till både film och serier.