eSIM har blivit populärt och erbjuds idag av flera operatörer. Men vad är det egentligen? Det och lite till kommer vi gå igenom i denna artikel.
Traditionella SIM-kort
För att ge det hela lite mer kontext och kunna bättre förstå eSIM så börjar vi med att förklara hur vanliga SIM-kort funkar. Ett SIM-kort är egentligen ett litet, utbytbart kretskort som innehåller information om abonnemanget, till exempel telefonnumret och ett nätverks-ID. Denna information är utfärdad av operatören och är unik för det fysiska kortet. Telefonnummer går dock att flytta. Detta är också begränsningen med traditionella SIM-kort – för att byta operatör så måste du alltså byta ut ditt SIM-kort. Reser man mycket internationellt och vill kunna byta mellan operatörer så kan det innebära en del krångel.
Vad är eSIM?
eSIM är egentligen en engelsk förkortning av “embedded SIM”, alltså “inbyggt SIM”. Istället för att använda ett fysiskt SIM-kort så använder eSIM en inbyggd krets som redan finns i enheten. Denna kan programmeras om för att kunna ansluta till flera olika operatörer.
Använder man sig av eSIM så behöver man alltså inte byta ut något fysiskt kort bara för att man vill byta operatör, om ens tillfälligt.
Så fungerar eSIM
eSIM fungerar så att den inbyggda kretsen helt enkelt programmeras för att ansluta till en specifik operatör. När detta är gjort så talar “chippet” om för nätverket i fråga att du är behörig att ansluta och använda det.
Processen för att aktivera ett eSIM är ganska simpel. Du behöver förstås vara kund hos en operatör som erbjuder det, men sedan krävs det bara några få steg. I de flesta fall så handlar det bara om att göra en beställning, ta emot en QR-kod, scanna koden och följa några enkla instruktioner, sen är du igång.
Vad är fördelarna?
Jämfört med traditionella SIM-kort så kan fördelarna faktiskt vara rätt många, beroende på vilka behov du har. Den första fördelen som vi pratat om tidigare är just det faktum att du inte behöver byta ut ett fysiskt kort bara för att du vill byta operatör.
Reser du ofta internationellt? Då kan du enkelt byta över till en annan operatör när du är utomlands för att slippa dyra kostnader. Detta görs då helt utan att byta ut ett fysiskt kort.
En annan fördel med eSIM är att du kan komma igång snabbare med nya abonnemang. Har du till exempel bytt operatör så behöver du inte längre vänta på att ett SIM-kort ska komma med posten. Du kan helt enkelt begära aktivering via din operatör på internet och vara igång på några minuter.
Finns det några nackdelar med eSIM?
Även om det inte är en direkt nackdel med eSIM i sig självt så stöder inte alla operatörer eSIM i dagsläget. Därför är det viktigt att du kollar lite extra innan du registrerar dig för ett nytt abonnemang om det är en viktig funktion för dig. I regel så är det billigare abonnemang som ännu inte stöder funktionen. Du bör även kolla om din operatör erbjuder 5G via eSIM och att din enhet faktiskt stöder det.