6 tips när du skaffar en ny spelrigg

gaming pc

Funderar du på att skaffa dig en ny spelrigg? Då kan det vara svårt att veta vilka komponenter du behöver, och det sticker dessutom lätt iväg i pris om man inte tänker sig för. Exakt vad du ska ha i åtanke när du köper din gamingdator delar vi med oss av i den här artikeln.  

Datorns prestanda

Det första tipset vi har är att välja en dator med en tillräckligt kraftfull prestanda för att kunna klara av att köra dina favoritspel. Är spelen väldigt krävande behöver du i första hand en processor, ett grafikkort och ram-minnen som är tillräckligt snabba. Övriga komponenter för att klara av moderna spel utan att det hackar är bland annat hårddisk och skärm.

Kom ihåg att ju bättre prestanda, desto högre kostnad får du räkna med att det blir. Till din hjälp kan du använda dig av jämförelsetjänsten gamingproffset.se. Där hittar du topplistor med marknadens främsta prylar och varumärken inom gaming och teknik.

Storlek och vikt

Förutom datorns innehåll kan det också vara klokt att ägna en tanke åt storleken, det vill säga chassit. Prioriterar du gott om utrymme, eller vill du ha ett litet och smidigt chassi? Är det en monsterdator du önskar så krävs det oftast ett ganska stort och klumpigt chassi. Se därför till att du har tillräckligt mycket plats på ditt skrivbord.

Har du det däremot trångt i ditt gamingrum kan det vara lämpligare med ett något mindre och lättare chassi. Om så är fallet, så finns det lyckligtvis hyfsade alternativ där du inte behöver tumma för mycket på prestandan. 

Anslutningsmöjligheter

Vill du fullt ut nyttja din dator behöver den ha tillräckligt många anslutningsingångar. Det vanligaste är att koppla in strömkabel, nätverkskabel, tangentbord, mus och skärm. Men det är också praktiskt att ha extra ingångar för inkoppling av exempelvis externa hårddiskar, usb-minnen, webbkamera, mobilladdare och så vidare.

Kylning och luftflöde

Är du en van gamer så har du förmodligen koll på att speldatorer lätt kan bli ganska varma. Det beror på att komponenterna måste arbeta extra mycket när de kör avancerade program eller spel. Risken med detta är att datorn kan bli överhettad och därför också förstöra komponenter. Så för att undvika att något allvarligt händer behöver den dator du införskaffar ha rejäl kylning och luftflöde. En dator med effektiv kylning håller längre och bidrar till en smidigare spelupplevelse.

Framtida uppgraderingar

Ytterligare en sak att tänka på är att din nya speldator helst bör ha goda möjligheter till framtida uppgraderingar. Spelbranschen utvecklas ständigt och för att hänga med och kunna ta del av den behöver du kunna uppgradera din spelrigg när eller om det behövs. Nackdelen är att det kan bli en dyr historia att hela tiden vara tvungen att byta ut datorns komponenter. Men så länge din dator har en stabil grund ska den inte behöva förnyas allt för ofta. Men möjligheten bör fortfarande finnas där, ifall du någon gång känner det behovet.

Din budget

Sist, men inte minst, är det samtidigt en fråga om ekonomi. Hur mycket det kostar att köpa en dator för gaming beror helt och hållet på vilka krav du har. En tumregel är att inte spendera pengar du inte har råd att göra dig av med. Med andra ord – försök så gott det går att undvika delbetalningsupplägg, speciellt om du redan har en massa utgifter varje månad. Om du kan är det i så fall rekommenderat att istället spara ihop till en dator. För att få bättre ordning på din budget kan du använda dig av Konsumentverkets budgetkalkyl. Med den kan du fylla i uppgifter om din ekonomi och därmed få en övergripande bild av din situation.

Avslutningsvis

Gaming är större än någonsin och många vill hoppa på trenden med en ny spelrigg. Men som vi har gått igenom i denna artikel bör man vara uppmärksam på en del saker. Vi sammanfattar det i följande punkter:

  • Prestanda
  • Vikt och storlek
  • Anslutningsmöjligheter
  • Kylning
  • Uppgraderingar
  • Budget

Allt vi har tagit upp och informerat om kan förhoppningsvis underlätta i ditt letande efter en ny spelrigg, stort lycka till!