Undrar du vem som ringde dig? I denna artikel går vi igenom några sätt du enkelt kan ta reda på vem som ringde utan krångel. Vi bjuder även på ett knep du kanske inte kände till innan.
Så tar du reda på vem som ringde
För att ta reda på vem som ringde så behöver först av allt ett telefonnummer att kolla upp. När du väl har numret så finns det ett antal alternativ att välja mellan. Se 3 metoder för att enkelt ta reda på vem som ringt nedan.
1. Börja med en nummerupplysningstjänst för att se vem som ringt dig
Det absolut enklaste är att använda sig av en nummerupplysningstjänst. Här listar vi några pålitliga tjänster som kan ta fram information om ett okänt nummer som ringt dig. Vi bjuder även på ett knep du kanske inte visste om!
Eniro är en välkänd aktör som hjälper folk med telefonnummer, adresser och vägbeskrivningar med mera. Slå bara in telefonnumret i sökrutan och tryck på sök. Du kommer att presenteras all information som finns tillgänglig om numrets innehavare. T.ex namn och adress.
Hitta.se klassas även som en pålitlig och välkänd aktör. Hitta.se hjälper dig minst lika enkelt som Eniro eller andra tjänster med att ta reda på vem som ringde. Här gäller samma sak, in med ett namn eller telefonnummer i sökrutan och tryck på sök! Viktigt att komma ihåg gällande alla upplysningstjänster är att det i många fall går att plocka bort sina egna uppgifter om man vill, så det finns inga garantier för att få fram information om ett okänt nummer.
2. Swish-knepet – ta reda vem som ringde via Swish
Det många inte tänker på är att du faktiskt kan få fram ett namn via Swish-appen! Allt du behöver göra är att påbörja en swishbetalning till det nummer du önskar få mer information om (förslagsvis minsta möjliga summa) och sedan påbörja en signering, då ser du namnet som tillhör telefonnumret och sen avbryter du helt enkelt betalningen. Här gäller det dock att numret är anslutet till Swish. Skulle det till exempel vara ett nyköpt kontantkort så finns risken att numret inte är anslutet till Swish och då kommer heller inget namn att visas.
3. Appar som kan visa vem som ringer
Ett alternativ kan också vara att skaffa en app som Truecaller eller liknande. Just Truecaller har möjligheten att göra en sökning på nummer direkt i appen. Den kan även visa namnet på den som ringer dig utan att du har personen tillagd i din kontaktlista.
Skillnaden på ett okänt nummer och ett dolt nummer
Ett okänt nummer är i regel enkelt att knyta till en person eller företag. Allt du behöver göra är att följa något av stegen ovan för att lyckas inom några minuter. Vill du spåra ett dolt nummer så blir det lite mer komplicerat. Dock så finns det tjänster att tillgå som kan hjälpa dig. Vet du att du är ute efter att spåra ett dolt nummer så kan du hoppa längre ner i artikeln, där har vi ett stycke som hjälper dig.
Vilken information kan du få av ett telefonnummer?
Vilken information du kan förvänta dig att få ut när du slår upp ett okänt telefonnummer? Det kan ibland finnas tjänster som påstår sig kunna ta fram mer information, dessa är oftast rena bluffar. Det du kan förvänta dig att få ut är:
- Adressen för personen eller företaget som registrerat numret
- Operatör
- Om det är en fast eller mobil telefon
- Namn och övrig offentlig information
Vem ringde mig på dolt nummer / inget uppringnings-ID?
Om ett nummer ringer som dolt eller med “inget uppringnings-ID” så kan du inte se numret direkt i telefonen. Detsamma gäller om någon använder sig av #31# – då blir det dolt nummer. Däremot så erbjuder de flesta större operatörerna en tjänst där du kan ta reda på vem som ringde från dolt nummer.
Spåra dolt nummer som ringt dig
Vill du ta reda på vem som äger ett dolt nummer så behöver du som sagt av en tillvalstjänst som tillhandahålls av din operatör. Telia som exempel, tar 600 kr för en sådan upplysning. Se sidan för deras tjänst här.
Du kan spåra nummer som ringt både till din fasta och mobila telefon. Det går till så att du får ange upp till 5 olika tidpunkter under de senaste två veckorna när du blivit uppringd av det dolda numret. Sedan görs en upplysning och du får uppgifterna per post. Uppgifterna kan inte faxas eller mailas eftersom att det klassas som konfidentiell information. Denna information kan till exempel användas som bevismaterial i en rättegång.
Vill du slippa samtal från jobbiga försäljare eller oseriösa företag?
Det första man för göra är att ansluta sig till NIX för att försöka minska antalet samtal man får. NIX är en förkortning för ”Nix-Telefon”. Det är en svensk registerbaserad tjänst som erbjuder privatpersoner möjligheten att blockera oönskade telefonsamtal från försäljare, marknadsförare och insamlare av information.
När en person har registrerat sitt telefonnummer hos NIX, är företag som bedriver dessa typer av aktiviteter skyldiga enligt Marknadsföringslagen att inte ringa det telefonnumret för marknadsföring, försäljning eller insamling av information. Detta gäller dock inte för samtal från ideella organisationer, politiska partier eller företag som personen har ett befintligt kundförhållande med.
Om du ändå får oönskade samtal
Om du fortsätter att få oönskade samtal från ett företag, trots att du ”nixat” ditt nummer så kan det vara läge att anmäla detta. Enklast är om du gör detta via NIX-Nämnden. Där kan du få hjälp, men även information gällande vilka övertramp som kan vara föremål för utredning och inte.