Så rengör du din musmatta – Guide steg för steg

Musmatta och mus

Din dator och dess tillhörande delar behöver hållas i gott skick för att kunna hålla så länge som möjligt. Allt funkar bättre så länge man håller det rent, i alla fall när det kommer till datorer och datorutrustning. Alla vet att den bästa gamingdator även är en ren gamingdator. Den största anledningen till att rengöra din musmatta är givetvis hygien, men en ren musmatta presterar även bättre än en smutsig. 

Testa att dra en nagel efter musmattans yta. Lämnar det spår efter sig? Då är det dags att rengöra den. 

Detta behöver du för att rengöra musmattan

  • Större handfat eller balja (Beroende på hur stor musmatta du har)
  • Tvättmedel, såpa eller diskmedel

Så tvättar du musmattan

  1. Skölj av musmattan med ljummet vatten

Blötlägg eller skölj av musmattan i ljummet vatten. Har du tillgång till en balja så fyll den med vatten och lägg ner mattan där. Ett handfat funkar även utmärkt, annars skölj ett par minuter.

  1. Skrubba varsamt med tvättmedel

Ta fram en handduk eller en svamp och tvättmedel, såpa eller diskmedel. Gnugga in ditt tvättmedlet på musmattans översida, alltså den delen du har musen på. Gnugga försiktigt och noga, se till att täcka hela ytan. 

  1. Skölj av

Skölj musmattan igen, du kan använda samma temperatur som tidigare, alltså ljummet. Var noga med att få ut allt tvättmedel ur musmattan. 

  1. Låt torka

Låt musmattan lufttorka. Den kan med fördel hängas upp medan den torkar. Eftersom detta kan ta lite tid så passar det ypperligt att göra detta på kvällen så musmattan får torka över natten. 

För musmattor i plast

Eftersom musmattor kommer i olika material så kommer tvättprocessen per automatik se lite olika ut. Har du en musmatta i textil så kan du bara följa guiden ovan så har du snart en musmatta som ser ut som ny igen. Skulle det vara så att du har en musmatta helt i plast? Då är processen ännu enklare! För musmattor helt i plast så krävs bara en trasa som du torkar av den med – klart!

Undvik att tvätta musmattan i tvättmaskin

Tvätta inte musmattan i tvättmaskin. Musmattor är ganska ömtåliga och det fina textillagret kan börja släppa runt kanter, eller i värsta fall släppa helt. Vissa har tur och klarar sig, medan andra förstör mattan helt och hållet. När det kommer till torkning så ska du aldrig köra musmattan i torktumlare – då är det i princip garanterat att du kommer att förstöra den. Om det absolut är bråttom, testa att försiktigt torka den med en hårtork.