Smodin – Ta skrivhjälp från AI

Det blir allt mer populärt med AI som hjälper till att skriva texter, eller i vissa fall skriver dem helt och hållet. Smodin är ett av de senaste tillskotten till detta segment. Dessutom har den stöd för svenska, vilket inte är alltför vanligt i dagsläget. Så, vad är Smodin kapabel till? Vi tänkte inleda med att berätta om 3 av de mest populära tjänsterna.

Skriva om texter

I dagsläget erbjuder Smodin ett flertal tjänster, en av de mest populära är att skriva om texter. Detta görs med AI och funkar på svenska, med varierande resultat, oftast ganska bra. Vilka användningsområden finns då för detta? Enligt leverantören själv så kan man bland annat använda detta verktyg för att korrigera felaktig grammatik och förbättra läsbarheten. Självklart kan det användas för att rakt av skriva om en text, till exempel en uppsats eller läxa. 

För bästa resultat så rekommenderas man att låta Smodin skriva om ett stycke åt gången. Detta är för att AI:n lättare ska kunna bedöma vad texten faktiskt betyder. Även om det går ganska bra med mer text än bara ett stycke så rekommenderas man inte att lägga in allt för långa stycken samtidigt. När verktygen sen har spottat ut en färdig text så rekommenderas man även att korrekturläsa den. Här kan du fortfarande förvänta dig att behöva byta ut några enstaka ord. 

För att göra ett test så har vi matat in stycket ovan och visar resultatet här nedanför:

“För bästa resultat rekommenderas det att låta Smodin skriva om ett stycke i taget. Detta gör det lättare för AI att bedöma vad texten egentligen betyder. Även om det fungerar bra med mer text än ett stycke, rekommenderas det inte att skriva in för långa stycken samtidigt. Korrekturläsning rekommenderas också eftersom verktyget spottar ut den färdiga texten. Här kan du fortfarande räkna med att behöva byta ut några ord.”

I detta fall kan man se att texten behöver lite handpåläggning innan den kan publiceras någonstans. Vi matade in hela stycket samtidigt. 

Plagiatkontroll

Den andra av de 3 mest populära tjänsterna är plagiatkontroll. Här är det ganska rakt på sak och verktygets namn talar för sig själv. Verktyget jobbar väldigt snabbt och inkluderar även den eventuella källan om texten hittas någonstans på nätet. Vi testade ett stycke från en kommande artikel och fick svaret “0% plagierad” och testade sedan ett stycke från en redan publicerad artikel fick svaret “99% plagierad” tillsammans med länken till inlägget texten kom ifrån. 

För bästa resultat så rekommenderas man här att använda större mängder text. Detta för att verktyget riskerar att se kortare text som plagiat. Detta är inte så konstigt med tanke på att korta meningar eller textstycken som behandlar samma ämnen skriver på liknande sätt. Tar man istället ett längre stycke så kan man ta originalförfattarens nyanseringar och eventuella variationer i språk med i beräkningarna.

Smodin författare

Det tredje och kanske mest intressanta verktyget för många är AI-skribenten. Den är i princip lika enkel att använda som andra AI-alternativ. Man matar in ett par ord för en titel och AI:n sätter sedan igång. I det andra steget föreslår Smodin eventuellt en alternativ titel, detta är även skiftlägeskänsligt. Om du skrivit in din titel med liten bokstav i början så kan verktyget föreslå samma titel fast med stor bokstav i början. Sedan föreslås ett par infallsvinklar, sen skrivs texten på några sekunder. Det resultat vi fick var faktiskt förvånansvärt bra, möjligtvis lite generellt, men bra skriven text. Du kan testa verktyget gratis själv via denna länk. *

För- och nackdelar med text skriven av AI

Något som sticker ut lite är att man på Smodin är väldigt tydlig med att det faktiskt finns nackdelar med AI-genererad text i dagsläget. Längre ner på sidan för AI-skribenten så finns en tydlig lista med för- och nackdelar. Här uppskattas det att man är öppen med en av de viktigaste sakerna: att AI kan generera icke-faktiskt information. En fördel är att artiklarna som skapas ska vara 100% unika. Du bör dock dubbelkolla i plagiatkontrollen. 

Övriga verktyg

Utöver de 3 mest populära vi gått igenom så erbjuder Smodin fler verktyg:

  • Summering av text & webbplatser
  • Översättning till flera språk samtidigt
  • Smodin Omni (svarar på frågor, t.ex till läxor)
  • Citation Genator
  • Konvertera bilder till text och PDF
  • Flerspråkig grammatikkorrigering
  • Tal till text & text till tal
  • Realtidsöversatta undertexter

Vad kostar Smodin?

Avslutningsvis, vad kostar det då att använda Smodin? I dagsläget så går Smodin att använda gratis, dock med begränsningar. T.ex hur mycket du kan skriva om, kontrollera plagiat på eller generera på en vecka. För den som vill betala för full tillgång så finns det två olika prenumerationer. “Essentials” för 10 dollar och “Produktiv” för 29 dollar – båda betalas månadsvis. Skillnaden på dessa prenumerationer är mängden krediter du kan använda för att t.ex generera text. Det dyrare  alternativet ger dig även möjligheten att generera längre texter och “smartare” AI.

*Affiliate-länk där vi får kommission när någon blir en betalande kund.